“Mijn enorme schoonheid is een geschenk aan de wereld.”

(keizer Narcissus)

Appeltje-eitje
Hoe makkelijk om onderaan een blog, zoals bij ‘Fuck de Koning meets Fuck Hans’ te noemen wat het volgende onderwerp zal zijn. Het noemen van het volgende onderwerp was nodig, omdat die zin en de betekenis ervan bij het Fuck Hans verhaal hoort. Het (economische) belang voor een werkgever om uit te dragen dat werkvloerintimidatie niet getolereerd wordt. Het belang voor een werkgever om werkvloerhufters aan te spreken op zijn of haar pestgedrag. Het belang voor een werkgever om aan werknemers te vragen op welke punten de sfeer kan worden verbeterd. Het belang voor een werkgever een anti pestbeleid te voeren en om werknemers een anti pestprotocol te laten ondertekenen. Hierin staat wat we verstaan onder werkvloerintimidatie en wat de gevolgen zijn voor dit gedrag. Het belang voor de werkgever om sancties die op werkvloerintimidatie staan te handhaven. Kortom, het belang voor een werkgever om een gezonde en veilige werksfeer te creëren waar voor de werkvloerhufter geen ruimte is. Een positief moreel klimaat heeft een gunstig effect en bepaalt in een onderneming de motivatie en het humeur van de werknemer. Naast het hanteren van een anti pestprotocol kan samenwerking en begrip op de werkvloer ook een positieve invloed hebben. Niet alleen het aanspreken op verantwoordelijkheid maar ook het geven van complimenten komt de sfeer ten goede, moreel gedrag. Een werkgever of leidinggevende heeft er belang bij om bijvoorbeeld te investeren in een informele werksfeer. Werknemers voelen zich daarbij vaker op hun gemak en door als werkgever interesse te tonen en zelf hard mee te werken, motiveert dit werknemers een stapje harder te lopen. Het belang van het creëren van goede omstandigheden op de werkvloer, het belang om werknemers te waarderen en het belonen van goede prestaties, zorgt voor een actieve en productieve werknemer. Mag ik u voorstellen: het economisch belang voor de werkgever. Appeltje-eitje of toch niet?

Moraalridders op de werkvloer
Het internet staat vol met goede tips om als werkgever een goed en maatschappelijk ondernemer te zijn. Waarom gaat het dan zo ontzettend mis en groeit het aantal mensen die door werkvloerhufters thuis komen te zitten. Is het omdat een positief moraal klimaat op de werkvloer niet bestaat en vaak de werkgever zelf de werkvloerhufter is, zoals Hans. Wellicht is een tekort aan moraalridders -ondanks de voor sommige negatieve lading van het woord- op de werkvloer de oorzaak van de hoeveelheid mensen die niet meer terug naar de werkvloer durven keren. Ik kan me zo voorstellen dat een werkgever die zelf de werkvloerhufter is geen behoefte heeft aan moraalridders aangezien de werkvloerhufter zelf bepaalt wat grensoverschrijdend gedrag is en vaak geen tegenspraak duld. Daarentegen hebben de werknemers van een werkvloerhufter waarschijnlijk dringend behoefte aan moraalridders op de werkvloer. Maar de werkgever, die alle tips en adviezen die op internet te vinden zijn -over hoe werkvloerintimidatie niet te tolereren- heeft net zoals zijn werknemers deze moraalridders misschien niet nodig. Je zou zeggen dat elke werkgever vanuit zichzelf er alles aan zou moeten willen doen om de sfeer op de werkvloer positief en motiverend te houden. Door duidelijk te zijn naar werknemers over het anti pestbeleid van de onderneming en de intern afgesproken sancties op grensoverschrijdend gedrag te hanteren, wordt de speelruimte van de werkvloerhufter beperkt en een positief moraal klimaat gecreëerd. Leren en leren van elkaar doen we ons hele leven -als we daarvoor durven openstaan- we mogen (of moeten) elkaar aanspreken op onze verantwoordelijkheden en op grensoverschrijdend of kwetsend gedrag. Dit is niet alleen de taak van een werkgever, dus ook wanneer die werkgever de werkvloerhufter van het bedrijf is, is het belangrijk om te spreken. De moraalridders die niet zwijgen maar strijden tegen het niet-rekening houden met anderen, zijn voor de mensen op werkvloer van onschatbare waarde. Zeker zolang alle goede tips en adviezen die door verschillende organisaties en adviesbureaus online worden aangeboden –door de werkvloerhufter- niet worden geïmplementeerd. Oorzaak is waarschijnlijk dat de dader van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer vaak de werkgever of leidinggevende is.

Narcissus
Wie zijn de werkgevers en leidinggevende die een positief moraal klimaat op de werkvloer niet wenselijk achten en niet het economische belang inzien om werkvloerintimidatie niet te tolereren. Dat het geen goede werkgevers/leidinggevende zijn is inmiddels wel duidelijk. Wat ook duidelijk is, is dat werknemers niet goed weten waar ze met een klacht terecht kunnen als een werkgever de werkvloerhufter is. Gebrek aan vertrouwen, emotionele chantage, schaamte, angst en het niet weten waar bescherming te vinden is, weerhoudt werknemers vaak om een klacht tegen een werkgever of leidinggevende in te dienen. Daarnaast zijn moraalridders op de werkvloer helaas schaars, wat weer zorgt voor afzondering en eenzaamheid. Mijn werkvloerhufter was mijn werkgever en is een narcist. Iedereen kent of herkent wel de trekken van een narcist; superieur gedrag, gebrek aan geweten, een onderontwikkeld inlevingsvermogen, een agressieve reactie op tegenspraak, manipuleren om doelen te bereiken, recht denken te hebben op een speciale behandeling en zich onschendbaar achten. Dit zijn maar een paar punten, maar dat narcisme een drukke agenda met zich meebrengt is duidelijk. Voor een narcistische werkgever is het belang om zich te wentelen in narcisme groter dan het economische belang om werkvloerintimidatie niet te tolereren. Dus de vele adviezen die online voor werkgevers te vinden zijn, om een goede en positieve sfeer op de werkvloer te creëren, en meer rendement uit werknemers te halen, bereikt de narcistische werkgever niet. En een -indien aanwezig- anti pestprotocol zal niet worden gehanteerd, in ieder geval niet tegen de narcistische werkgever zelf, gezien de ingebeelde status van onschendbaarheid. Hoe ga je als werknemer de strijd aan wanneer de werkvloerhufter een werkgever is die vervuld is van eigenliefde en een ziekelijke interesse voor zichzelf vertoont (Narcissus). En ga je als werknemer of omstander die strijd aan als je weet dat het persoonlijk economisch belang om deze werkvloerhufter aan te geven negatief is. Die weg is in de meeste gevallen te lang en vaak sneuvelt voor een rechter waarna de werknemer met lege handen naar huis gaat en de werkvloerhufter terugschuift op zijn nog nauwelijks afgekoelde stoel. Toch is het voor nu de enige manier om als beschadigd werknemer een soort van erkenning te krijgen om door te gaan, want dat doen we!

Leven de moraalridder en de vervolgstappen in de campagne Herken Pesten.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op “Mijn enorme schoonheid is een geschenk aan de wereld.”

  1. Johne27 schreef:

    Nice read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that Thanks for lunch! ecfekeeekcdf

Geef een reactie