Succes in Aruba

Na de eerste lezing in Aruba over seksuele intimidatie op de werkvloer voor Center for Lifelong Learning (CLL) werd ik niet alleen verwarmd door het heerlijke klimaat, maar vooral door de mensen van Aruba met wie ik heb gesproken over dit onderwerp. Het was niet moeilijk om aan het verzoek, om terug te komen om dit onderwerp op de agenda te houden, gehoor te geven. Natuurlijk zou ik terug gaan en helpen om seksuele intimidatie op de werkvloer bespreekbaar te krijgen.

Om deze belofte een krachtig vervolg te geven ben ik gaan spitten in allerlei onderzoeken die er de afgelopen jaren gedaan zijn, hier in Nederland en onder andere in de Verenigde Staten. Dit om naast het persoonlijke verhaal ook beter uitleg te kunnen geven over hoe seksuele intimidatie op de werkvloer ontstaan is, cultuurinvloeden, gewoontes, invloed van de traditionele bedrijfscultuur, etc. Door de herkomst van deze intimidatie goed te begrijpen wordt het mogelijk om het beter te bestrijden. Naast de awareness wilde ik graag ook een aantal learnings aanreiken waardoor seksuele intimidatie op de werkvloer te benoemen, herkennen, voorkomen of aan te pakken is. In de workshop ‘Keep sexual harassment out of the workplace’ die ik gehouden heb voor AHRA (Aruba Human Resource Association) deel ik mijn persoonlijke verhaal in combinatie met onder andere achtergronden, advies, bewijslast en rechten/plichten ten aanzien van seksuele intimidatie op de werkvloer. Een organisatie als AHRA is een cruciale partij voor mijn project, deze dames en heren kunnen bij hun bedrijven/organisaties de noodzakelijke wijzigingen doorvoeren om zo een veilige werkomgeving te creëren. Daarnaast is het van belang dat HR managers weten hoe ze (seksuele) intimidatie op de werkvloer kunnen herkennen om ervoor te zorgen dat de schade beperkt blijft. Voor zowel het slachtoffer als het bedrijf.

Het aanpakken van seksuele intimidatie op de werkvloer is een vorm van preventie, evenals het benoemen, herkennen en het voorkomen. Het aanpakken op de werkvloer zelf van seksuele intimidatie is niet voldoende, erkenning voor het probleem en het taboe is ook nodig vanuit vertegenwoordigers van organisaties die een bepaalde sectie vertegenwoordigen van de werkomgeving.

De medewerking van alle belanghebbenden gedurende dit tweede bezoek aan Aruba was indrukwekkend. Met name de belofte van Minister Paul Croes van Sociale Zaken om betrokken te willen worden en te blijven is van doorslaggevend belang om mijn project hier in Aruba van de grond te krijgen. Vele partijen die ik afgelopen augustus/september heb gesproken, zoals vakbonden, onderwijsinstellingen en organisaties die opkomen voor het welzijn van de Arubaanse bevolking, hebben aangegeven hun medewerking te zullen verlenen aan dit project om seksuele intimidatie op de werkvloer onder de aandacht te houden.

Kers op de taart was het moment dat ik mijn boek ‘Spitting on Hans’ tosti’ aan Minister President Mike Eman kon overhandigen. Vooral het feit dat hij bekend was met het verhaal en me bedankte voor mijn inzet deed me goed. Mijn verblijf op Aruba eindigde met een introductie over de workshop ‘Keep sexual harassment out of the workplace’ en het boek aan de studenten van het opleidingscentrum IPA. Een kleine kennismaking over wat seksuele intimidatie op de werkvloer is en hoe studenten tijdens hun stage hier zelf ook mee confronteert kunnen worden. Maar ook dat deze toekomstige leerkrachten straks zelf seksuele intimidatie kunnen helpen voorkomen door deze kennis te delen met hun leerlingen.

Tot slot hieronder enkele impressies van mijn werkzaamheden tijdens dit tweede bezoek aan Aruba. Mede dankzij de medewerkingen van Minster Paul Croes zal ik snel weer terugkeren om wederom vervolg te geven aan mijn project om er voor zorg te dragen dat Aruba een veilige en gezonde werkomgeving krijgt. Een werkomgeving zonder geweld, agressie en (seksuele) intimidatie.

Workshop ‘Keep sexual harassment out the workplace’ for AHRA @ Beach Resort La Cabana Aruba.

Biblioteca National Aruba

Persconferentie Oranjestad, Biblioteca National

Clementia boekontvangst

Universiteit van Aruba

Elton Lioe Atjam

Radio94FM

Mike Eman booekomtvangst

Minister President van Aruba Mike Eman

Personeel CILO met buttons  ‘How it feels to be groped and preyed upon by your boss’

Pers foto met Paul Croes

Ontmoeting met Minister of Social Affairs, Paul Croes

IPA presentatie

Presentatie aan de studenten van opleidingscentrum IPA

Bruna Aruba

Bruna Aruba presenteert ‘Spitting on Hans’ tosti.

abigael

Met Abigael Arends van ELKA in 297 Studio in Aruba

 

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Succes in Aruba

  1. Gebruiker1 schreef:

    Ik had uw boek een aantal maanden geleden uitgelezen en ook doorgegeven aan anderen dat zij het ook moesten lezen. Ik heb ook het boek over Arthur Gotlieb gelezen: hij werd ook gepest op de werkvloer en maakte uiteindelijk einde aan zijn leven. Dat vond ik erg jammer maar hij was niet alleen slachtoffer, maar ook klokkenluider. Klokkenluiders in Nederland hebben een bepaald soort imago waarbij de klokkenluider iemand terug wilt pakken en vaak zelf in zijn eigen val loopt. Dit was niet het geval bij meneer Gotlieb wat mij deed beseffen dat gelijk hebben niet betekent dat je ook gelijk zult krijgen. En dat de emoties, werkdruk en stress hem een keuze heeft laten maken.
    In uw geval was het echt intimiteit omdat de werkgever had besloten zich erg met u te bemoeien en controleren. Het is erg beschamend wat hij heeft gedaan en ik las u boek en dacht ‘zij gaat echt heel beleefd om met de rechtszaak waar mensen met modder naar haar gooien’. Ik zie dat u niet alleen in Nederland uw stem laat horen en dat maakt mij meer doen beseffen dat het probleem echt heel groot is. Ik heb nog nooit iemand gekend die geïntimideerd wordt door zijn/haar werkgever en beloof diegene te helpen zodra ik het zie gebeuren.

Geef een reactie