Kersttosti

Het leek alsof een bevroren hart mij antwoordde toen ik hem vroeg om alsjeblieft op nieuwe collega’s te letten. Het hele idee van een nieuwe vrouwelijke collega in het theater deed mijn maag omdraaien en de herinneringen aan hoe Meneer slachtoffers zijn stal inlokt maakte me misselijk.

Het begon met een bericht op LinkedIn van mijn oud collega ‘Koffietje te veel’. Een post waarin hij aangeeft dat er voor het bedrijf weer close contact gezocht wordt, als in; we zoeken nieuwe collega’s. Ik lees zijn bericht: “Werken in een hecht team met leuke collega’s zoals ik ;-)) en voor topmerken, we zoeken een projectmanager. Solliciteer!” Het effect wat deze boodschap op mij heeft verrast me, gadverdamme, een hecht team? Mij wat te ‘hecht’ met ‘Meneer’ en ‘Mevrouw’ op de werkvloer. Leuke collega’s? Yeh sure, waarvan de meesten wel zien hoe Meneer zijn macht misbruikt, maar niks durven of willen zeggen. Bang om hun baan kwijt te raken, bang om het volgende slachtoffer te zijn of omdat dat nu eenmaal makkelijker is, om de andere kant op te kijken. De topmerken, zoals ‘Koffietje te veel’ in zijn bericht omschrijft zijn zo ongeveer gelijk met mij en de 3 getuigen vertrokken of eruit gezet. Het bericht met de oproep maakt me boos, want hoe is het mogelijk dat na alles wat collega’s in het theater hebben zien gebeuren ze meedoen aan het ronselen van potentiële slachtoffers. En dat terwijl hij zichzelf suf solliciteert om weg te komen uit het theater, schaamteloos. Maar het is niet alleen het gedrag, de angst en zelfzuchtigheid van ex-collega’s wat me nijdig maakt, ik heb zoveel moeten en willen doorstaan om ervoor te zorgen dat ‘Meneer’ geen andere mensen meer kapot zou maken. Maar na alles, elk detail wat ik gedeeld heb met advocaten, hulpverlening, justitie en media, kan deze man ‘Meneer’ gewoon zijn misdadige praktijken laten voortzetten. Geen persoonlijke straf voor Meneer, maar een geldboete voor het bedrijf is hoe de politiek denkt de werkvloer te beschermen. Maar het maakt plegers van seksuele intimidatie en andere werkvloerhufters onschendbaar, het creëert een onveilige werkomgeving waarin ruimte is voor agressie, geweld en intimidatie. Het is absurd, maar ook de realiteit.

“Pas jij alsjeblieft op dat hij niet met een andere vrouwelijke collega hetzelfde flikt.”. De ‘Rugligger’ antwoord: “Ja, blijft toch niet zo eenvoudig. Mag aannemen dat hij hier wat van geleerd heeft!”. Maar wat heb jij er dan van geleerd ‘Rugligger’. Heb je ervan geleerd om er nu wel iets van te zeggen wanneer je werkgever ‘Meneer’ tegen je collega zegt dat ze de toner van het kopieerapparaat wel kan ‘hebben’. Oh nee, jij had dat niet verstaan, je dacht dat ‘Meneer’ zei dat ik de banketstaaf wel kon ‘hebben’… Waarom is het, na alles wat je gezien hebt, nog steeds niet zo eenvoudig. Waarom is het zo moeilijk om niet nog een collega op de rand van de afgrond te laten balanceren. Wat bezielt ‘Koffietje te veel’ om als de Judas onder de collega’s nieuw speelgoed naar binnen te halen om zijn meester tevreden te houden. Offers die gemaakt moeten worden om zijn baan ‘het vernederende niksdoen’ van ‘Meneer’ te behouden. Het is te idioot voor woorden dat ‘Meneer’ zijn plezier haalt uit het feit dat hij ‘Koffietje te veel’ dagen lang niks kan laten doen, met de wetenschap dat ‘Koffietje te veel’ zich hierdoor een niksnut voelt, dit machtsmisbruik is wat de ego van ‘Meneer’ een boost geeft.

‘Meneer’ maakte haar tot zijn slachtoffer, gelukkig werd door zijn intimidatie in de stal van het theater geen zwakte maar weerstand geboren. Ze moest wachten op de 3 wijzen van de werkvloer (en een ex-collega) om haar te verlossen. De ‘Schele hulpengel’ de ‘Engel en de ‘Oortjesman’. Collega’s die met de getuigenis over de seksuele intimidatie van ‘Meneer’ ook hun baan opgaven. Om maar even wat oude tosti uit de sloot te halen.

Het afgelopen anderhalf jaar heb ik me non-stop verdiept in wat seksuele intimidatie op de werkvloer precies is, wat het met slachtoffers en omstanders doet. Waarom een pleger de werkvloerintimidatie nodig heeft. Gezocht naar antwoorden en oplossingen voor wat betreft het benoemen, herkennen en voorkomen van werkvloerintimidatie. Als een omstander (collega) zijn mond open durft te doen bij seksuele intimidatie op de werkvloer stopt in 42% van de gevallen deze intimidatie direct. Bedenk eens hoeveel leed er voorkomen kan worden als werknemers leren hoe ze op een integere en zorgvuldige manier melding kunnen doen. En hoeveel werkgevers weten eigenlijk de juiste procedure bij een klacht over ongewenst gedrag. Waardevolle informatie uit verschillende studies en mijn persoonlijke ervaring heb ik omgezet naar effectieve training en workshops. Daarnaast wil ik met mijn beleidsadvies aan werknemers en werkgevers en de applicatie Werkvloer Intimidatie Meldpunt een veilige werkomgeving waarborgen.

De karakters van de plegers en daders van seksuele intimidatie op de werkvloer zijn ook een onderdeel van deze training. Want wat heeft ‘Meneer’ nu eigenlijk geleerd van zijn daden, helemaal niks. ‘Meneer’ heeft van justitie de bevestiging gekregen van zijn ingebeelde onschendbaarheid. De onbevlekte ontvangenis van een pleger van seksuele werkvloer intimidatie, gewoon omdat hij de eigenaar van het bedrijf is.

Voor hoe werkgevers en werknemers zich bewust kunnen maken over waar hun verantwoordelijkheden en mogelijkheden liggen wanneer er sprake is van (seksuele) intimidatie op de werkvloer ga je naar www.aboutworkplaceharassment.com

Fijne kerstdagen en een gezonde en veilige werkvloer voor iedereen in 2016.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie